A) Adunan pastri:
120 g tepung gandum , Sedikit garam (diayak bersama)
45 -60 g marjerin sejuk beku
2 camb. Air sejuk
B) Inti :
100 g udang hidup , 1 bijji kentang , 1/2 labu bawang besar(dipotong dadu)
2 ulas bawang merah (dihiris nipis)
1 tangkai daun kari(dipotong kecil)
½ camt. Serbuk kari
Sedikit garam
1 camb. Minyak
½ cawan air
1biji cili merah(hiasan)
Minyak masak utk mengoreng
Kaedah membuat :
1. penyediaan inti
Bancuh serbuk kari dengan air
Panaskan minyak kemudian goreng bawang merah,daun kari & bancuhan serbuk kari sehingga wangi
masukkan udang ,ubi kentang , garam ,bawang besar ,gula & air
masak campuran itu sehingga ubi kentang empuk & campuran menjadi pekat.
Angkat & sejukkan
2.Penyediaan pastry:
Ayak tepung & garam bersama -2
Potong marjerin sejuk beku kecil –kecil
Gaul ramas marjerin ke dalam tepung menggunakan hujung jari sehingga mendapat campuran seperti serbuk roti
Masukkan air sejuk & kacau adunan sehingga menjadi doh yg lembut
3.canai pastry setebal 2 mm .terap menggunakan penerap bulat
4.bubuh inti ,lipat & kelim bahagian tepinya
5.panaskan minyak & goreng karipap hingga kuning keemasan
6.angkat & hidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan