Sabtu, 21 Jun 2014

kek permaisuri

60g tepung gandum , ½ camt.perbuk penaik (diayak bersama)
60 g marjerin ,60g gula halus ,(diputar)
1 biji telur , ½ camt. Esen vanilla,  (dipukul bersama)
30 g buah-2an kering
Kaedah membuat
panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah celcius
Alaskan petitin dengan mangkik kek kertas
Penyediaan adunan
Gaul buah-2an kering dengan sedikt tepung
Putar  marjerin  dan gula hingga kembang & putih
Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan .putar lagi
Ulang proses sehingga telur habis
Kaup balikkan tepung dengan sudu logam ,sedikit ke sedikit sehingga habis
Masukkan buah-buahan kering kacau rata
D .isikan adunan kek menggunakan sudu ke dalam mangkuk-mangkuk kek kertas
F. bakar dalam ketuhar selama 15-20 minit hingga kek berwarna kuning keemasan
G. angkat & sejukka keatas redai kek
H.hidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan